Het maakt niet uit hoe veel en hoe vaak wij reizen, ik pak altijd te veel in. Op zich nemen we altijd een beperkt aantal koffers en tassen mee, maar toch slaag ik er elke keer in om meer mee te nemen dan strikt nodig. Er is altijd wel ‘dat leuke outiftje’ Herkenbaar? Tegenwoordig probeer ik wat realistischer te zijn, ik doe heus niet elke dag iets anders aan en voor mijn zoontje en man geldt hetzelfde. Dus hoeft de hele modeshow ook niet per sé mee. Lees hieronder mijn uitgebreide checklist voor het inpakken en vertrek goed voorbereid op reis.
Check, check, dubbel check!
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik ben enorm van de lijstjes. Het leven als moeder is al zo chaotisch en dat mombrain is bij mij ook gewoon van permanente aard. Tel daar nog eens bij dat ik ADD heb en de chaos is compleet. Ik heb echt nood aan structuur, orde en checklists. Voor mij werkt Excel nog altijd het beste, ik ben niet zo van de appjes of digitale stuff. Gewoon mijn good old Excel-bestandje waarin ik selecteer wat van toepassing is en dat als checklist voor het inpakken afdruk. Handig om gestructureerd te werk te gaan en niks te vergeten. Omdat ik zo’n klein chaootje ben, vraag ik ook altijd aan mijn man om alles nog eens te dubbel checken.
Mijn gouden inpaktip bij rondreizen
Maak je een rondreis of wissel je vaak van accommodatie? Vul dan een rugzak of kleine koffer met kleding en andere essentiële items voor een paar dagen en laat de rest van je bagage in de grotere koffer zitten. Zo hoef je enkel de rugzak of kleine koffer uit te pakken en is je kamer minder rommelig. Scheelt ook weer bij het telkens uit- en inpakken. Na enkele dagen vul ik de kleine koffer of rugzak dan met nieuwe items en dit herhaal ik tot de reis erop zit.
Enkel handbagage of ook een grote koffer?
Het hangt er een beetje van af wat je zelf prettig vindt. Als we korte reizen maken proberen we zo weinig mogelijk mee te nemen en reizen we meestal enkel met handbagage. Als we voor een langere periode gaan, nemen we meestal ook één hele grote koffer mee en dan bijvoorbeeld maar één stuk handbagage en een rugzak. Voor onze kleine man vullen we sowieso altijd een aparte rugzak met wat speelgoed en snacks voor in het vliegtuig. Tot nu toe namen we ook nog de luiertas mee, maar op termijn hebben we die natuurlijk niet meer nodig. Momenteel zitten we nog volop in de luiers, dus nemen we hem gewoon nog mee, lekker handig!
Kinderwagen of reisbuggy?
Reis je met een baby, dan is het handig om de kinderwagen met reiswieg mee te nemen. Je kindje ligt dan comfortabel en je hebt ook veel plek om spullen weg te bergen onder de reiswieg. Als je op je bestemming een auto huurt kun je ook het onderstel meenemen en de autostoel met adapters. Het nadeel van een kinderwagen is dat je hem niet altijd mag meenemen tot aan de gate, maar in dat geval kun je jouw baby’tje in de draagzak steken, super gezellig!
De nadelen van een kinderwagen
Het risico van je kinderwagen mee te nemen is dat hij tijdens het transport beschadigd kan raken. In november zijn we naar Stockholm gereisd en hebben we de kinderwagen meegenomen. Toen we hem van de bagageband haalden in Stockholm, was de beschermzak helemaal gescheurd. Daarom nemen we eigenlijk altijd de inklapbare reisbuggy mee, omdat we die als handbagage kunnen meenemen en er sowieso niks mee kan gebeuren. Het nadeel van een kinderwagen is ook dat je niet altijd weet waar je hem terugkrijgt. Soms halen ze hem uit het ruim als je uit het vliegtuig stapt, soms staat hij in de slurf klaar, maar soms – en dit hadden wij in november voor – moet je dus het hele vliegveld doorkruisen omdat hij er pas op de bagageband uitkomt.
Nou, laat ik je zeggen dat Schiphol héél groot is en we echt van de ene kant van Schiphol naar de andere moesten met een kind dat volledig over de zeik was omdat hij én oververmoeid was én een sugar rush van jewelste had. Geen topcombinatie, dat kan ik je wel vertellen! En zo zie je, soms is een vlucht heel leuk en valt het reuze mee, maar andere keren is het gewoon echt overleven. Gelukkig ben je dat ook snel weer vergeten. Waarom we dan toch de gewone kinderwagen hadden meegenomen? Het sneeuwde op dat moment en met een reisbuggy konden we echt niet door de sneeuw ploeteren. Bovendien zat dat voor hem veel comfortabeler omdat hij in dat koude weer altijd in de voetenzak zat. Voor warme bestemmingen pakken we sowieso altijd de reisbuggy en tegenwoordig loopt hij ook het liefst zelf.
Neem je draagzak mee
Neem je draagzak of heupdrager mee op reis. Dragen is zo fijn, ook op reis! Bovendien is het superhandig als je aan de gate moet wachten en je de kinderwagen niet mag meenemen tot aan de gate. Laatst had onze vlucht vertraging en kwam het echt goed van pas. Het was bloedheet en we stonden echt meer dan een half uur te wachten aan de gate. Als we hem niet op onze arm hielden, zou hij de hele tent gaan rondrennen en dat vind ik niet zo handig op een luchthaven, ben altijd bang dat ik hem uit het oog zal verliezen, hij is nog zo klein!
Welke draagzak kiezen?
Kies in de zomer of op warme bestemmingen voor een ademende draagzak (linnen, mesh, hennep) en dan werkt het zelfs verkoelend voor je kleintje. Ik vind het echt zo leuk om mijn zoontje op reis te dragen, ik heb dat op Ibiza gedaan, in Kopenhagen, Ierland, enz. Echt zo gezellig! Lekker tegen hem vertellen waar we waren en wat we allemaal gingen bekijken. Voor hem was het ook leuk om alles van op onze ooghoogte te kunnen zien!
Neem wat wasmiddel (of wasstrips) en afwasmiddel mee
Sinds ons zoontje er is, doe ik altijd wat vloeibaar wasmiddel en afwasmiddel in reisverpakkingen. Zo kan ik op de hotelkamer makkelijk zijn flesjes afwassen en heb ik ook altijd wat wasmiddel bij de hand in geval hij een ongelukje heeft of morst. En geloof mij, we hebben al wel eens een paar poepexplosies meegemaakt op hotel dus trust me, deze hack is handig! Ik heb zo’n handig reissetje van de Hema waar je ook met stickers op elk flesje, potje of flacon kunt aangeven wat erin zit. Ik doe er ook andere dingen in zoals shampoo, conditioner, dag- en nachtcrème, gel voor m’n man, etc. Scheelt echt enorm in ruimte in de koffer! Ben je bang dat een fles of flacon met drukknop zou kunnen lekken? Doe dan een beetje huishoudfolie over de rand voordat je de dop erop draait.
Als we langer op reis gaan, doe ik ook wel eens een wasje op locatie. Dat hebben we in Thailand en in Spanje al gedaan en werkt gewoon prima! We doen dit nooit in het hotel zelf want dan betaal je je echt blauw. Maar overal is wel een wasserette te vinden.
Pak zo compact mogelijk in, leve packing cubes!
Bij ons thuis ben ik echt de pro in het inpakken. Ik ben als het ware een soort Tetris pro als het aankomt op die koffers vullen. Sokken stop ik in schoenen, zodat deze hun vorm behouden, met washandjes vul ik de ruimte tussen de packing cubes op. Wat een uitvinding! Helemaal top om alles nog compacter bij elkaar te stoppen en het is gewoon ook heel overzichtelijk. In de grotere gaan de opgerolde kledingsetjes per persoon en de kleinere gebruik ik voor cosmetica reisverpakkingen. Zo benut ik echt elke vierkante centimeter van m’n rugzak of koffer optimaal. Ik rol alle kleding op (scheelt echt in ruimte!) en liefst ook in setjes, lekker makkelijk en zo zie je gelijk wat je aan wilt doen. Toen m’n zoontje nog rompertjes droeg, rolde ik alles op in een romper en deed dan de pressonnetjes dicht en zo had ik allemaal outfitworstjes voor hem.
Neem altijd 1 outfit per persoon mee in de handbagage
Ik ben iemand die altijd rekening houdt met worst case scenario’s. M’n man moet daar soms echt mee lachen, maar ik ben graag op het ergste voorbereid. We hebben het zelf nog nooit meegemaakt en ik hoop dat we het ook nooit zullen voor hebben, maar je zult maar op je bestemming aankomen en het bericht krijgen dat je bagage zoek is. Ofwel moet je dagenlang wachten tot ze je spullen vinden, ofwel is je bagage voorgoed kwijt. Hoe dan ook moet je een hoop nieuwe kleding kopen en loop je de eerste dag(en) rond in je vliegkleding, niet prettig. Daarom voorzie ik altijd 1 extra outfit per persoon in de handbagage. Voor de kleine man zelfs 2, ingeval hij onderweg een ongelukje krijgt of echt veel morst.
Investeer in een goede reisrugzak
Ik heb vlak voor onze rondreis naar Thailand gekozen voor een handige rugzak met veel vakken, die ook nog grotendeels pickpocket-proof is. Ook voor een rugzak heb je packing cubes, handig! Ik kan er heel handig mijn reislaptop in vervoeren en hij heeft ook nog een handig vak voor al onze essentiële reisdocumenten: paspoorten, vaccinatiepaspoorten, enz. Het is makkelijk om die meteen te kunnen pakken, dat scheelt een hoop stress en gerommel op de luchthaven.
Alle belangrijke documenten in een hersluitbaar zakje met zipsluiting
Wij steken voor elke reis altijd onze reisdocumenten (paspoorten, vaccinatiepaspoorten etc.) in een diepvrieszakje met zipsluiting. Ik bewaar die altijd in het bovenste compartiment van mijn reisrugzak, dat is een heel klein compartiment waar enkel die documenten in passen. We kunnen ze altijd snel pakken en weten altijd waar ze zitten. Wel zo fijn! Trouwens, de laatste keer dat we naar Ierland reisden, deed de douane moeilijk omdat ik niet dezelfde achternaam heb als mijn man en kind en adviseerden ze ons om voor reizen buiten de EU (Ierland valt binnen de EU maar je moet wel door de douane) een kopie van de geboorteakte mee te nemen, waar duidelijk opstaat dat jij de mama bent van jouw kindje. Dat vonden we toen echt heel waardevolle informatie en hebben we onthouden voor een volgende reis buiten de EU.
Pak voor je dreumes of peuter een eigen rugzakje of klein koffertje in
Hoe leuk is het voor je kleine dreumes of peuter als hij zijn eigen kleine rugzakje heeft om mee te nemen op het vliegtuig. Op die leeftijd wil je kleintje zo graag alles doen wat papa of mama doet, dus zal je kindje het geweldig vinden om zijn eigen rugzakje te mogen dragen. Ik vul voor zoonlief altijd een rugzakje met wat snacks, boekjes, stickers en speelgoed. Zo kan ik hem in het vliegtuig het grootste deel van de tijd op een leuke manier bezighouden. Vloeistoffen pak ik in de luiertas mee, anders wordt zijn rugzakje te zwaar, hij is nog altijd maar een klein ventje hé. Maar hij voelt zich dan echt een grote jongen en het is ook zo’n schattig zicht om zo’n kleine ukkepuk te zien lopen met een rugzakje.
Eten en drinken
Snacks. Het magische toverwoord voor een relaxte vlucht. Echt! Zo lang je dreumes of peuter wat te smikkelen heeft, is hij zoet. Ik vul m’n zoontje zijn rugzakje altijd met allerlei verschillende tussendoortjes: wat fruit, rozijntjes, droge koekjes, rijstwafeltjes, broodstengels, ‘gezonde’ chips voor kindjes en knijpfruit. Tijdens de vlucht probeer ik de snackmomenten af te wisselen met speelmomenten en in het beste geval ook een dutje, anders zit hij echt de hele tijd te eten en wordt hij ziek of hyper. Ook niet de bedoeling natuurlijk!
Kleding
Een kleding- en schoenenchecklist vind ik heel persoonlijk, de ene reist namelijk graag zo compact mogelijk en de andere houdt van meerdere outfitwissels per dag. You do you! Hieronder een lijstje van items die ik altijd inpak, naast de normale kleding. Hier zitten nog geen toiletspullen, medicatie en dergelijke bij inbegrepen, die heb ik in de paragraaf hieronder apart opgelijst.
Checklist baby – warm klimaat
- Rompertjes zonder mouwen
- Hydrofiele doeken (tip: leg deze over de autostoel in de wagen als jullie niet in de auto zitten, zo wordt de autostoel niet heet van de zon)
- UV-doek voor over de kinderwagen (let op: leg nooit een hydrofiele doek over de wieg, zo creëer je een sauna en raakt je kindje oververhit! Gebruik hiervoor enkel speciale UV-doeken.
- UV-zwemkleding
- Baby zwemband met zitje
- Een koelende/ventilerende onderlegger voor in de buggy
- UV-zonnehoed
- Zonnebril
Checklist dreumes & peuter – warm klimaat
- Sandalen
- Waterschoentjes
- UV-zwemkleding
- Zwemvest of zwembandjes
- UV-zonnehoed of pet
- Zonnebril
- Badcape of poncho
Checklist baby – koud klimaat
- Sneeuwpakje
- Wollen rompers
- Thermische onderkleding
- Muts, wanten
- Zonnebril
Checklist dreumes & peuter – koud klimaat
- Sneeuwpak
- Sneeuwboots
- Wollen rompers
- Thermisch ondergoed
- Zonnebril
- Sjaal, muts, wanten
EHBO-set, essentiële (baby)spullen en toiletartikelen
Het is een ongeschreven regel dat kindjes bijna altijd ziek worden op reis. Tandjes, sprongetjes of gewoon beestjes die ze nog van de crèche bij hebben. Hopelijk heb je het niet nodig op reis, maar toch is het verstandig om het altijd mee te nemen: de EHBO-kit. Deze verkopen ze gewoon in de winkel, van heel basic tot heel uitgebreid, afhankelijk van wat je wilt. Je kunt het zelf ook aanvullen met al je essentiële items. Neem voldoende drinkflessen, spenen, flesvoeding en water mee voor tijdens de vlucht. Je mag voor een baby, dreumes en peuter gewoon vloeistoffen meenemen door de douane dus maak hier gebruik van, echt! Het kan altijd gebeuren dat je kindje toevallig meer wil drinken door de droge lucht, of dat hij (hopelijk niet maar het kan altijd) spuugt en opnieuw wil drinken nadien.
Dit is onze checklist voor EHBO-spullen, essentiële (baby)spullen en toiletartikelen:
Baby & kind – luiertas:
- Thermometer
- Vloeibare Paracetamol
- Zetpillen
- Teething gel
- ORS (zakjes tegen uitdroging bij braken en diarree)
- Arnicagel (tegen blauwe plekken)
- Tasectan (zakjes tegen de diarree)
- Paracetamol & zetpillen
- Oordopjes of koptelefoon
- Antimuggenspul
- Kleine verpakking zonnecrème (minder dan 100 ml)
- Tandenborstel & tandpasta
- Enkele hydrofiele doeken (als dekentje, voor het spugen, als je kindje morst of een ongelukje heeft, echt, deze dingen zijn voor alles geschikt en je rolt ze super compact op)
- 2 x reservekleding
- Luiers
- Natte doekjes
- Talkpoeder of billenzalf (wij zweren bij Inotyol)
- Zonnehoedje of pet of muts en wanten (afhankelijk van de bestemming)
- Voldoende drinken voor je baby, dreumes of peuter
- Voldoende flesjes (1 flesje al klaargemaakt tegen dat het vliegtuig opstijgt)
- Melkpoeder of gewone melk (afhankelijk van de leeftijd)
Baby & kind – ruimbagage:
- Kindershampoo
- Zeep
- Borstel en haarrekkertjes (ons zoontje heeft langer haar)
- Manicuresetje
- Washandjes
- Badcape
- Hydrofiele doeken
Volwassenen – handbagage:
- Immodium (of Loperamide) + prebiotica
- Oordopjes
- Anti-histamine
- Enige medicatie die je hoe dan ook nodig hebt
- Iets tegen reisziekte
- Tandenborstel & tandpasta
- Deodorant (stick)
- Vochtinbrengende crème
- Eventueel een reiskussen en slaapmasker (wij nemen dat nooit mee, we gebruiken een trui als kussen)
Volwassenen – ruimbagage:
- Ontsmettingsalcohol
- Pleisters
- Blaarpleisters
- Tekentang
- Enkele steriele kompressen en gaasjes
- Schaar
- Pincet
- 1 paar rubberen handschoenen
- Een windel (langwerpig verband of zwachtel) en windelhaakjes
- Flexium of Voltaren gel
- Wereldstekkers
- Polsbandje kind met je mobiele nummer op
- Je gebruikelijke toiletartikelen
Speelgoed en knuffels
Neem wat speelgoed mee en een knuffel, maar niet te veel. Vaak hebben ze in kindgerichte hotels ook leuk speelgoed of speelhoekjes en je koopt op de bestemming sowieso ook nog wel één of meerdere dingen. Toen hij nog kleiner was, namen we een knuffel mee die witte ruis maakt, muziekjes afspeelt en figuurtjes projecteert op het plafond. En eerlijk? Die geluidjes vinden wij zelf ook super zen. Win win dus.
Reservekleding
Ik zei het hierboven al, neem voldoende reservekleding mee in je luiertas. En ja, dat geldt ook voor jezelf (in de handbagage dan). Want we weten allemaal wie er mee in de prijzen valt als je baby aan projectielkotsen doet. Het hoeft zelfs niet eens spuug te zijn, maar een ongelukje zit in een klein hoekje.